Automatické externé defibrilátory (AED) v Slovenskom raji

Automatické externé defibrilátory (AED) v Slovenskom raji

21. mája 2023

Národný park Slovenský raj navštevuje každým rokom stále viac a viac turistov, čím narastá aj počet situácií, keď ľudia potrebujú pomoc v núdzi. Každý rok členovia Horskej záchrannej služby v Slovenskom raji zasahujú v rôznych prípadoch, z ktorých sa niektoré týkajú priamo zástavy srdca. Práve v takejto situácií môže použitie AED defibrilátora zachrániť život, nakoľko ho môže použiť ktokoľvek ešte pred príchodom Horskej záchrannej služby.

Vo východiskových a najnavštevovanejších lokalitách Slovenského raja bolo preto osadených päť automatických externých defibrilátorov (AED).

Tieto defibrilátory sa nachádzajú na Podlesku, Čingove, Kláštorisku, Dedinkách a Geravách.
Pomáhajú v núdzi rýchlo zakročiť a poskytnúť prvú pomoc, pričom sú konštruované tak, aby s nimi mohol prvú pomoc poskytnúť aj laik.

Na každom prístroji sa nachádzajú stručné a výstižné informácie s ilustráciami, ako ho použiť v prípade núdze.

Defibrilátor na Podlesku

Prvé miesto, kde môžete nájsť voľne dostupný defibrilátor, je turistické centrum Podlesok. Zelená skrinka, v ktorej je defibrilátor umiestnený, je pripevnená na stene hneď vedľa vchodu do miestnej recepcie. Táto recepcia sa nachádza hneď oproti reštaurácií Rumanka.

Podlesok je populárne turistické centrum a východiskový bod pre množstvo túr. Priamo na Podlesku začína najnavštevovanejšia roklina Slovenského raja - Suchá Belá. Viete sa dostať taktiež na Kláštorisko, odkiaľ môžete pokračovať do ďalších roklín, ako napríklad Ferrata HZS Kyseľ, Malý Kyseľ či Veľký Kyseľ. Na Podlesku sa nachádza viacero reštaurácií, bufetov a taktiež aj pódium, kde sa pravidelne konajú rôzne akcie pri otvorení letnej turistickej sezóny. 

Defibrilátor na Čingove

Druhým miestom s voľne dostupným defibrilátorom je turistické centrum Čingov. Zelená skrinka, v ktorej je defibrilátor umiestnený, je pripevnená na stene hneď pred vchodom do bufetu a infocentra - Chata na rázcestí.

Na Čingove sa okrem bufetov a reštaurácií nachádza aj základňa Horskej záchrannej služby Slovenského raja. Čingov je východiskovým bodom pre mnohé turistické aktivity. Navštíviť môžete vyhliadky Soviu skalu, Ihlu a samozrejme preslávený Tomášovský výhľad. Viete sa ale vydať aj smerom na Prielom Hornádu do Letanovského mlyna, prípadne na Kláštorisko či Ferratu HZS Kyseľ.

Defibrilátor na Kláštorisku

Ďalšie miesto s voľne dostupným defibrilátorom je turistické stredisko Kláštorisko. Zelená skrinka, v ktorej je defibrilátor umiestnený, je pripevnená na stene vľavo pri vstupe do miestnej reštaurácie.

Kláštorisko je populárne turistické centrum, kde viete načerpať sily a pokračovať v turistike napríklad prechodom roklín ako Veľký Kyseľ, Malý Kyseľ či Ferrata HZS Kyseľ. Taktiež sa priamo na Kláštorisku nachádza historický kartuziánsky kláštor, ktorý môžete navštíviť zdarma. Nachádza sa tu aj symbolický cintorín, na ktorom sa každoročne koná svätá omša na počesť zosnulým, ktorí zahynuli v Slovenskom raji.

Defibrilátor na Dedinkách

Ďalšie miesto s voľne dostupným defibrilátorom je turistické centrum Dedinky. Zelená skrinka, v ktorej je defibrilátor umiestnený, je pripevnená na stene hneď pri vchode do miestnej reštaurácie, konkrétne Pizza & Café Lumaro.

Dedinky sú veľmi nádherné a pokojné miesto, ktoré ľudia často využívajú na oddych. Nachádza sa tu množstvo reštaurácií, bufetov, či požičovní vodných atrakcií. Okrem oddychu na pláži teda môžete využiť aj možnosť člnkovania. Z Dediniek môžete navštíviť dedinu Stratená, nad ktorou sa nachádza Havrania skala. Neďaleko dediny Stratená sa nachádza známa Dobšinská ľadová jaskyňa, či vyhliadka Borovniak. Na Dedinkách nájdete aj lyžiarske stredisko Biele Vody, neďaleko ktorého sa nachádza Zejmarská roklina, cez ktorú sa dostanete na Geravy.

Defibrilátor na Geravách

Posledným miestom s voľne dostupným defibrilátorom sú Geravy. Zelená skrinka, v ktorej je defibrilátor umiestnený, je pripevnená na stene pri výdajnom okienku miestneho bufetu.

Na Geravy sa viete dostať z Dediniek alebo cez Zejmarskú roklinu. V budúcnosti sa plánuje aj obnovenie lanovej dopravy na toto miesto. Je to veľmi obľúbený cieľ pre cyklistov a dokonca sa tu nachádza aj menšia ZOO s niekoľkými zvieratami. Z Geráv môžete pokračovať na Havraniu skalu, no môžete sa vybrať aj smerom na Čingov cez Klauzy.