Najkrajšie výhľady v Slovenskom raji

Najkrajšie výhľady v Slovenskom raji

9. augusta 2022

Keď niekto povie Slovenský raj, takmer každý turista si predstaví majestátnu prírodu, rokliny plné nádherných vodopádov, ktoré je možné zdolať za pomoci sústav rebríkov a stúpačiek so sprevádzaným adrenalínom.

Tento národný park však ponúka aj nádherné vyhliadkové miesta, z ktorých mnohé sú ľahko dostupné a ktoré zvládnu aj tzv. príležitostní turisti. V tomto článku sa vám pokúsime priblížiť a predstaviť hneď niekoľko nádherných vyhliadok, z ktorých ste možno o mnohých počuli, no iné možno ani nepoznáte.

Sovia skala

Táto vyhliadka je najľahšie dostupná vyhliadka, na ktorú sa dostanete za necelých 20 minút z turistického centra Čingov, avšak dostať sa na túto vyhliadku je možné viacerými spôsobmi. Veľa turistov a aj domácich ľudí považuje túto vyhliadku za najkrajšiu aj napriek tomu, že nie je veľmi známa. Ako bolo spomenuté, nachádza sa priamo v turistickom centre Čingov, kde viete prísť priamo autom. Z tejto vyhliadky je nádherný výhľad na celé toto stredisko. Vraví sa, že na tejto vyhliadke sú najkrajšie západy slnka, nakoľko slnko zapadá presne na horizonte Vysokých Tatier za obcou Spišské Tomášovce. Veľa turistov navštevuje toto miesto aj vďaka pokoji a tichu, nakoľko je táto vyhliadka menej navštetovaná. Preto ak ste na tejto vyhliadke ešte neboli, určite zvážte návštevu aj na Soviu skalu.

Sovia skala

Havrania skala

Jedna z najvýznamnejších vyhliadok v Slovenskom raji je práve Havrania skala, kde si ako východískový bod vašej túry môžete zvoliť napríklad nádhernú dedinku s názvom Stratená, v ktorej sa nachádzajú staré drevenice, na ktoré je taktiež nádherný pohľad. Ďalšie východiskové body sú Stratenský kaňon, Dobsinšká ľadová jaskyňa alebo Dedinky. Túra na túto vyhliadku nie je náročná, no miestami prekonáte väčšie prevýšenie, ktoré môže byť pre niektorých trochu náročné. Okrem nádherných výhľadov do doliny Veľkého Zajfu sa v okolí nachádzajú aj menšie jaskynné priestory, z ktorých je väčšina verejne dostupná pre turistov. V okolí sa nachádza aj Občasný prameň pod Havraňou skalou, ktorý patrí medzi najvýznamnejšie občasné pramene na Slovensku, nakoľko prvé správy o ňom pochádzajú z roku 1861.

Havrania skala

Tomášovský výhľad

V tomto článku sa niektorí možno pýtate, prečo sme hneď nezačali touto vyhliadkou, veď je to predsa najznámejšie miesto v Slovenskom raji. Je to presne z dôvodu, že dnes je toto miesto už veľmi populárne a nie pre každého turistu môže byť zážitkom navštíviť najnavštevovanejšie miesto v tomto národnom parku. Tomášovský výhľad je však samozrejme veľmi nádherné miesto a ten, kto ešte nebol na "Tomašáku", akoby v Slovenskom raji ani nebol. Táto vyhliadka ponúka nádherný výhľad do doliny Bieleho potoka a Prielomu Hornádu, no taktiež aj na Čertovú sihoť. Ak samozrejme navštívite túto vyhliadku v priaznivom počasí, môžete vidieť aj panorámu Vysokých Tatier. Okrem výhľadu ponúka "Tomašák" taktiež aj 15 skalolezeckých ciest, o ktorých sa môžete viac dočítať na tomto odkaze. Spôsobov, ako sa na túto vyhliadku dostať je hneď niekoľko, no najobľúbenejšou trasou je trasa priamo z Čingova, prípadne z Ďurkovca.

Tomášovský výhľad

Matka Božia

Ďalšia vyhliadka, ktorá je veľmi podobná Tomášovskému výhľadu a stojí za zmienku je určite Matka Božia. Táto vyhliadka sa nachádza na severovýchode Slovenského raja a túra k nej je už o niečo náročnejšia. Najbližším východiskovým bodom Matky Božej je Košiarny briežok, avšak môžete sa sem dostať aj z Novoveskej Huty alebo Ferčekoviec. Túra na Matku Božiu je veľmi obľúbená aj u cyklistov, ktorí trénujú svoju výdrž, nakoľko cesta hore je náročná aj pre nich. Preto si dávajte pri výstupe na túto vyhliadku obzvlášť pozor, aby ste na zákrute nečakane na jedného nenarazili. Na samotnej vyhliadke si môžete oddýchnuť na drevených lavičkách a užiť si najkrajší západ slnka na severovýchode Slovenského raja. Čo sa týka výstupu na vrchol, tak ten by vám nemal zabrať viac ako hodinu a pol. Pri zostupe z Matky Božej určite odporúčame navštíviť Košiarny briežok, kde okrem príjemného posedenia a občerstvenia na Novákovej chate nájdete aj ihrisko a menšiu lezeckú stenu.

Matka Božia

Čertova sihoť

Ak plánujete túru na Kláštorisko, prípadne zostup do Prielomu hornádu práve cez vrch Čertová sihoť, tak určite venujte pár minút aj tejto vyhliadke, ktorá stojí za to. Vďaka širokým a nádherným pohľadom do doliny Bieleho potoka je pohľad z tejto vyhliadky taktiež právom zaradený medzi najkrajšie výhľady v Slovenskom raji. Ako už bolo spomenuté, cesta z tejto vyhliadky pokračuje smerom na Kláštorisko, odkiaľ môžete svoju túru smerovať do roklín Veľkého, či Malého Kyseľa. Pri zostupe z Kláštoriska cez Čertovú sihoť sa dostanete na križovatku Prielomu hornádu a Bieleho potoka, odkiaľ viete ísť do Letanovského mlynu, na Tomášovský výhľad alebo priamo do turistického centra Čingov.

Čertova sihoť

Ihrík

Za zmienku určite stojí aj vyhliadka Ihrík, ktorá je vrcholom na severnom hrebeni Slovenského raja. Nachádza sa neďaleko Letanovského mlynu a výhľad z tohto miesta určite neuberá na kráse od ostatných vyhliadok. Navyše, ako pri Sovej skale, ak máte radi menej navštevované miesta bez davov turistov, tak si určite prídete na svoje aj na Ihríku. Ihrík ponúka veľmi pekné výhľady do kaňonu a na Letanovský mlyn. Neďaleko tejto vyhliadky sa nachádzajú aj skalné útvary, ktoré by ste si tiež nemali nechať ujsť. Jedným z nich je takzvaný Lievik, čo je približne 25 m hlboký komín. Druhým útvarom je Dufart - skalný tunel, resp. skalný priechod, ktorý pretína hrebeň. Tento tunel je významným náleziskom kanelovanej keramiky.

Ihrík