Rokliny Slovenského raja

Rokliny Slovenského raja

22. septembra 2022

Slovenský raj ponúka mnoho možností na skvelé dobrodružstvo a turistiku. Okrem zaujímavých miest a vyhliadok, ktoré sa oplatí navštíviť, sú najväčším lákadlom rokliny. Práve tieto rokliny, o ktorých si v tomto článku povieme, ponúkajú adrenalínové prechody pomocou sústav rebríkov, stúpačiek a lávok ponad nádherné vodopády. Ak sa neviete rozhodnúť, kam sa vybrať na vašu ďalšiu turistiku, pokúsime sa vám uľahčiť tento výber.

Suchá Belá

Začneme najnavštevovanejšou roklinou počas celej turistickej sezóny, roklinou Suchá Belá. Ak niekto spomenie Slovenský raj, tak medzi prvými myšlienkami sa ľuďom zvyčajne vybaví práve táto roklina. Je to najľahšie prístupná roklina v celkom národnom parku, nakoľko sa jej začiatok nachádza priamo v turistickom centre Podlesok. V tomto turistickom centre sa nachádza niekoľko bufetov a reštaurácií, ktoré môžete navštíviť po návrate zo Suchej Belej. Roklina je dlhá 3,7 km, čaká vás stúpanie približne 420 m a prechod by nemal trvať viac než dve hodiny.

Suchá Belá

Malý Kyseľ

Malý Kyseľ bol kedysi súčasťou dnes už sprístupnenej ferraty v Kyseli, no dnes je to už samostatná roklina považovaná za jednu z najcharakteristickejších roklín v Slovenskom raji. Aj napriek tomu, že táto roklina patrí medzi kratšie rokliny v Slovenskom raji, ponúka množstvo drevených lávok, rebríkov, či stúpačok. Roklina je dlhá 2,2 km s časom prechodu približne 1 hodinu a 220 m stúpaním.

Malý Kyseľ

Veľký Kyseľ

Veľký Kyseľ je ďalšou roklinou z doliny Kyseľa, ktorá sa nachádza na severnej časti, hneď pri Malom Kyseli. Ani táto roklina nezaostáva za ostatnými a poskytuje turistický zážitok rovnako ako všetky rokliny Slovenského raja. Prechod troch vodopádov vytvorených na skalných stupňoch rokliny zdoláte pomocou kovových a drevených rebríkov, či stúpačiek, ktoré v rokline nesmú chýbať. Roklina je dĺžkou podobná Malému Kyseľu - 2,2 km s časom prechodu približne 1 hodinu a 260m stúpaním.

Veľký Kyseľ

Veľký Sokol

Táto roklina je považovaná za najexponovanejšiu a zároveň jednu z najdivokejších roklín Slovenského raja. Veľký Sokol je taktiež najdlhšia roklina v tomto národnom parku. Je dlhá 5,5 km, jej prechod trvá približne dve a pol hodiny a čaká vás 305 m stúpanie.

Veľký Sokol

Ferrata Kyseľ

Ferrata HZS Kyseľ je za posledné roky jedna z najobľúbenejších aktivít v Slovenskom raji. Vďaka členom Horskej záchrannej služby v Slovenskom raji je prechod touto roklinou, ktorá pred vyše 40 rokmi vyhorela, znovu možný. Roklina sa nachádza priamo pod Kláštoriskom, je dlhá 1,4km s časom prechodu približne 2 hodiny a 179 m stúpaním.

Kyseľ Ferrata

Sokolia dolina

Sokolia dolina vzbudzuje veľký rešpekt, pretože vďaka jej mohutným skalným útvarom s charakteristickými vodopádmi patrí taktiež medzi najexponovanejšie tiesňavy v Slovenskom raji. Pri túre touto roklinou máte pocit, akoby ste sa prechádzali prírodou, ktorej sa nedotkol žiaden človek. Nachádza sa v srdci Slovenského raja a dostať sa na jej začiatok môže vyžadovať kúsok snahy. Dĺžka Sokolej doliny je 2,5 km s časom prechodu približne 2 hodiny, kde vás čaká taktiež aj 437 m stúpanie.

Sokolia dolina

Piecky

Roklina Piecky je ďalšou z mnohých nádherných roklín Slovenského raja. Patrí medzi tichšie a pokojnejšie rokliny. Je ideálna pre páry, pretože sa vraví, že je to veľmi romantická roklina. Pochopiteľne, ani v tejto rokline nechýba množstvo drevených lávok, rebríkov, či stúpačok. Piecky sú dlhé 3,3 km s časom prechodu nie viac ako 2 hodiny a stúpaním 303 m.

Piecky

Kláštorská roklina

Ak niekedy plánujete navštíviť Kláštorisko, rozhodne odporúčame túru práve cez  Kláštorskú roklinu. Je totiž skvelou voľbou, pretože v tejto rokline sa nachádza hneď niekoľko vodopádov, sústava rebríkov a stúpačok. Roklina je dlhá 1,2 km s časom prechodu približne 1 hodinu a 220 m stúpaním.

Kláštorská roklina

Zejmarská roklina

Zejmarská roklina je najkratšou roklinou Slovenského raja. Napriek tomu, že dĺžka tejto rokliny je 1 km s časom prechodu približne 45 minút s 227 m stúpaním, obsahuje všetko, čo má každá roklina Slovenského raja mať. Nemusíte sa teda báť, že neprejdete cez prekrásne vodopády, lávky, či nádhernú okolitú prírodu.

Zejmarská roklina